Jeugd weer aan het woord

feyenoordJean-Paul Boëtius leidt Feyenoord langs AZ: 3-1

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (DPd) – Anderen mogen zich dan verwonderen over de flair van de achttienjarige Jean-Paul Boëtius, volgens de jonge Rotterdammer is het niets bijzonders. ,,Ik heb het altijd al geweten dat dit er in zit”, aldus de uitblinker na Feyenoord-AZ, zonder enige gêne of vorm van bluf. Met een treffer en een assist had Boëtius andermaal een belangrijk aandeel in de 3-1-thuiszege, die de Rotterdamse club tot op slechts drie puntjes van koploper PSV brengt.

Afgelopen week gaf Ronald Koeman in Voetbal International aan dat zijn elftal nog op zoveel punten beter moet worden, dat het aan killersmentaliteit ontbreekt en dat het uitgesloten is dat zijn team mee gaat doen om de titel. Maar na gisteren zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst weer zoveel mooier dan ook Koeman voor mogelijk heeft gehouden. Vrijwel iedere week ziet hij concurrenten punten morsen én zijn eigen jonkies groeien. Met treffers van Boëtius (18), Jordy Clasie (21) en Tonny Vilhena (18) was het woord andermaal aan de mannen van de toekomst. Böetius: ,,Iedereen kan dit jaar kampioen worden.”
Koeman moest dan ook erkennen dat ook hij ,,Feyenoord alsmaar beter ziet worden. Tuurlijk gaat er nog heel veel mis, maar we hebben zoveel jongens waar nog heel veel rek in zit.” Boëtius is er één van. De speelvreugde straalt eraf, met een natuurlijk enthousiasme maakt hij zijn acties. Zijn snelheid is een enorm wapen, en zeker als hij – zoals tegen AZ- oog heeft voor het samenspel met Graziano Pellè is hij gevaarlijk. Hij kiest nog wel net te vaak voor de actie naar binnen, logisch ook voor een rechtspoot op links. Met een dergelijke actie na 25 minuten spelen tekende hij overigens, na een openingsfase waarin AZ de betere was, voor de 1-0. Terwijl zijn maatjes Vilhena en Clasie zich bekommerden om het uitschakelen van AZ’s spelmakers Adam Maher en Willie Overtoom, creëerde Boëtius aanvallend veruit het meeste gevaar. Hij raakte, net als Lex Immers, ook nog een keer de paal en counterde in blessuretijd met Vilhena naar de 3-1. ,,Ik heb de afgelopen weken veel getraind in het afwerken op doel, met Jean-Paul van Gastel. Die had vroeger ook een lekkere pegel in de benen.” Boëtius, wiens carrière wat later op gang kwam door een ernstige knieblessure, steekt veel tijd in het individueel beter worden. En is zelfkritisch. ,,Ik vond dat ik vandaag minder begon en dat ik te weinig mijn versnelling heb getoond.”
Dat het hem allemaal zo makkelijk af lijkt te gaan, in zijn eerste seizoen, verbaast Koeman soms wel. ,,Ik vind het knap dat hij zijn niveau vasthoudt.” Zeker als er tussendoor ook nog een interland van Jong Oranje tegen Kroatië ingepland is. Koeman: ,,Ik moet er op letten dat die jongens ook zo nu en dan hun rust krijgen.” Boëtius lijkt het niet te deren. Hij lacht zich, met een enorme beugel, door het leven. Al was het afgelopen week ,,toch even billenknijpen. Op de vlucht met Jong Oranje hadden we enorme turbulentie. Dat vond ik wat minder.”
Na de treffer van Boëtius had Feyenoord vrijwel voortdurend het beste van het spel. Toch stond het na een uur wel weer gelijk. De zo goed als onzichtbare Roy Beerens zag een afstandsschot van richting veranderd door Bruno Martins Indi. Het was voldoende om, de voor rust wat weifelachtige, Erwin Mulder te passeren.
Feyenoord-AZ was na rust overigens een stuk venijniger. Bas Nijhuis trad aanvankelijk onvoldoende op bij een opstootje tussen Jozy Altidore en Joris Mathijsen. De fluitist kreeg daar later de rekening voor gepresenteerd. De randen van het toelaatbare werden opgezocht; Nick Viergever ging er in de ogen van Nijhuis overheen. Hij ging met gestrekt been in en raakte Immers: rood. ,,Een lachertje, schrijf dat maar op”, aldus Viergever.
Verbeek, na de achtste rode kaart van dit seizoen voor zijn ploeg: ,,Nijhuis floot warrig en inconsequent. Spelers wisten niet waar ze aan toe waren.” De trainer suggereerde dat de leidsman misschien slecht geslapen of ruzie met zijn vrouw had. ,,Feit is dat voor ons de wedstrijd om zeep hielp.” Feyenoord buitte de overtalsituatie uit, via een afstandsschot van Clasie en een counter vlak voor het eindsignaal. Door nog zeker tien kansen te verprutsen gaf Feyenoord AZ wel tot vlak voor tijd hoop op een gelijkspel. In tegenstelling tot de andere topclubs verspeelde Feyenoord echter als enige geen punten.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op zondag 10 februari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s