De Duitser is toch #trotsoporanje

Baancoach René Wolff moest voor WK in Minsk al flink bezuinigen

(Door Edward Swier)
NIJMEGEN/MINSK (DPd) – De bondscoach is een Duitser. Overigens eentje die Nederlands van haast academisch niveau spreekt en zijn tweets altijd afsluit met #trotsoporanje. Op vorige WK’s was René Wolff slechts verantwoordelijk voor de sprinttak, nu draagt hij de eindverantwoording over de volledige baanselectie. Wolff, voormalig wereldkampioen sprint in 2005, is daarmee de eerste buitenlandse hoofdcoach van de baanwielerploeg sinds mensenheugenis.

LogoWkbaanIn een filmpje op het You Tube-kanaal van de internationale wielrenunie UCI, de plek waar deze week de wereldtitelstrijd op de piste in Minsk live het beste te volgen is, speelt zijn voorganger Robert Slippens een prominente rol. En Slippens is er ook in Wit-Rusland nog bij. Maar, de Noord-Hollander zwaait na Minsk af en heeft de meeste van zijn taken ook reeds overgedragen. Het is aan Wolff om de komende jaren tegen de stroom in te roeien en talent voor de baansport te werven.
Na de Olympische Spelen van Londen herijkte NOC*NSF de budgetten en werd er flink gekort op het subsidiebedrag voor de baanploeg. Slippens, die vrijwel direct na zijn carrière trainer werd, besloot daarop even afstand te nemen. Uit liefde voor de sport zegde hij Wolff wel toe tot en met het WK hand- en spandiensten te verlenen.
Wolff: ,,Zo op het oog is er nog niks veranderd. Robert is er nog gewoon, we hebben de begeleiding van de duurrenners en sprinters nog steeds verdeeld. Dat kan ook niet anders, er gebeurt tijdens zo’n WK veel te veel tegelijk. Ook in de verdere toekomst zal er heus een coach voor de duurrenners nodig zijn. Hoe we dat organisatorisch vorm gaan geven, is nog onderwerp van gesprek, maar het is absoluut noodzakelijk.”
Wolff, sinds maart 2010 in dienst van de KNWU, heeft echter nu dus al de functie van hoofdcoach. ,,Ja, ik heb de verantwoording. Maar daar maak ik me weinig druk om, niets moet je niet weerhouden de juiste beslissingen te nemen. De verantwoordelijkheid die ik voel tegenover mijn atleten is het belangrijkst. Daar sta je voor als begeleider, je wilt dat je atleten er het maximale uit kunnen halen.”
debaanDat valt nog niet mee als je als coach moet functioneren in een sport die op zijn zachtst gezegd de wind een beetje tegen heeft. Zo moest Wolff met zijn hele selectie uitwijken naar het buitenland voor de laatste voorbereidingen. De vaste trainingslocatie in Apeldoorn was immers, vanwege het NK atletiek, niet beschikbaar. Budgettair was een trainingskamp op Mallorca net haalbaar. In 2007 werd het WK in de hoofdstad Palma gehouden, op een spiksplinternieuwe baan. Tijdens dat WK was het bloedheet op de baan, goed voor warme spieren én snelle tijden. ,,Maar nu reden we met arm- en beenstukken”, schetst Kirsten Wild. Bezuinigingen, ook dáár, noopten de plaatselijke verhuurder de kachel uit te zetten, het was binnen niet warmer dan 12 graden. ,,Dat was wat minder”, aldus Wolff, met gevoel voor understatement. ,,Toch hebben we trainingen van hoge kwaliteit af kunnen werken. Volgens mij staat iedereen er goed voor.”
Uiteindelijk reisde Wolff vorige week, via Barcelona, met elf coureurs af naar Minsk. Rond de jaarwisseling nog had het er alle schijn van dat Wolff het klusje in Minsk ook makkelijk alleen af zou hebben gekund. Wolff stelde strenge limieten, waardoor er onder meer geen sprintsters en achtervolgingsploegen bij zijn in Minsk. ,,Uiteindelijk gaan ook alleen atleten die aan die limieten hebben voldaan. Is het ze gelukt, dan is er geen enkele reden een sporter niet mee te nemen.” Volgens Wolff garanderen de limieten dat zijn sporters ,,een stabiele klassering bij de eerste acht kunnen halen.” Dat is ook de norm die NOC*NSF aan sporters stelt.
Vorig jaar in Melbourne haalde slechts Wim Stroetinga een bronzen WK-plak op de scratch, het slechtste resultaat in een decennium. ,,Nu moeten het er toch wel twee of drie worden”, zegt Wolff na enig aandringen. Teun Mulder en Hugo Haak (beiden op de kilometer), Kirsten Wild (scratch én puntenkoers) en Wim Stroetinga (puntenkoers) en het tweetal Peter Schep-Stroetinga (in de koppelkoers) lijken de meeste kans op eremetaal te maken.

debaan2Programma WK-baan

Er zijn op de wereldtitelstrijd op de Arena-piste in Minsk liefst 19 wereldtitels te verdelen. Nederland doet met elf baanrenners mee aan het WK. Bij de mannen wordt alleen het onderdeel ploegenachtervolging gemeden. De Nederlandse vrouwen rijden slechts drie van de negen vrouwenonderdelen.

Woensdag 20 februari, 11.00-20.00 uur: kilometer mannen (Teun Mulder, Hugo Haak), achtervolging vrouwen (Amy Pieters), teamsprint vrouwen, ploegenachtervolging mannen.

Donderdag 21 februari, 11.00-20.00 uur: 500 meter vrouwen, achtervolging mannen (Jenning Huizenga, Dion Beukeboom), ploegenachtervolging vrouwen, scratch mannen (Tim Veldt), teamsprint mannen (Hugo Haak-Matthijs Büchli-Jeffrey Hoogland).

Vrijdag 22 februari, 11.00-20.00 uur: scratch vrouwen (Kirsten Wild), puntenkoers mannen (Wim Stroetinga) en keirin mannen (Hugo Haak en Matthijs Büchli), start omnium mannen (Tim Veldt), start sprint vrouwen.

Zaterdag 23 februari, 11.00-20.00 uur: puntenkoers vrouwen (Kirsten Wild), slot omnium mannen (Tim Veldt), start sprint mannen (Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland), slot sprint vrouwen, start omnium vrouwen.

Zondag 24 februari, 08.00-15.10 uur: slot sprint mannen (Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland), keirin vrouwen, slot omnium vrouwen, koppelkoers mannen (Peter Schep-Wim Stroetinga)

De tijden zijn Nederlandse tijden, in Minsk is het twee uur later. Op het You Tube-kanaal van de internationale wielrenunie UCI zijn alle wedstrijden rechtstreeks te volgen.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op dinsdag 19 februari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s