Feyenoord krijgt lek niet gedicht

feyenoordGoals uit standaardsituaties nekken Rotterdammers bij PEC: 3-2

(Door Edward Swier)
ZWOLLE (DPd) – Ze hebben er in Rotterdam al zoveel tijd ingestoken. Iedere week wordt er op de training wel extra aandacht aan besteed. Maar toch slaagt Feyenoord er dit seizoen maar niet in tegentreffers uit standaardsituaties te voorkomen. ,,Om gek van te worden”, erkende aanvoerder Stefan de Vrij. ,,Het is heel frustrerend.” Gistermiddag bij PEC Zwolle gebeurde het zelfs twee keer. Het gevolg was dat Feyenoord met 3-2 verloor en er komende week, in de aanloop naar Feyenoord-PSV, opnieuw veel bepraat én op getraind moet worden.

Van de 31 tegentreffers die Feyenoord dit seizoen in de competitie incasseerde, vielen er liefst achttien uit standaardsituaties. ,,Dan hoef ik verder toch niets meer te zeggen”, schamperde Feyenoord-trainer Ronald Koeman. De oefenmeester zit bij elke corner tegen met samengeknepen billen, zijn spelers lijken er ook steeds meer onder gebukt te gaan. Er wordt geweifeld en getwijfeld. Volgens Koeman regeert de angst. ,,Het kan haast niet anders, het is er ingeslopen. We doen er heus alles aan, iedereen weet wie hij moet hebben.” De gemaakte keuzes – van keeper, verdedigers én aanvallers – zijn echter toch vaker wel dan niet verkeerd. ,,We zijn op zulke momenten zo kwetsbaar, schieten op dat terrein gewoon te kort.”

Het kwalijke is vooral dat namelijk niet één schuldige aan te wijzen valt, iedere corner is er wel een ander die verzaakt. En het zijn niet per se de verdedigers die een steek laten vallen. Gisteren was Pellè debet aan de eerste tegentreffer. Sterker, hij kreeg het doelpunt, dat Denni Avdic gemaakt dacht te hebben, zelfs op zijn naam. De wedstrijd was amper zes minuten oud toen het, via Darryl Lachman, zelfs 2-0 stond. Misschien was het onwennigheid met het kunstgras, feit was dat Feyenoord sowieso veel moeite had met het sterke, snelle positiespel van de thuisclub.
Zwolle-trainer Art Langeler laat Zwolle fris van de lever spelen, heeft een positieve spelopvatting. Opmerkelijk genoeg leidde dat weliswaar bij PSV (1-3-zege) en thuis tegen FC Twente (1-1) tot een resultaat, maar lijkt de promovendus toch slechts met moeite de nacompetitie te kunnen ontlopen.
Ook dit weekeinde weer dreigde het, na de bliksemstart, verkeerd af te lopen.
Pellè nam na de desastreuse openingsfase Feyenoord bij de hand. De Italiaan had al snel door dat het in Zwolle niet van de vleugelspelers Jean-Paul Boëtius en Wesley Verhoek – beiden haalden een flinke onvoldoende – moest komen. Verhoek bijvoorbeeld schoot, terwijl het doel leeg was, naast en Boëtius zag een afstandsschot over de zijlijn (!) stuiteren. Pellè tekende in de 34ste minuut binnen zestig tellen voor de 2-1 en 2-2, eerst via een omhaal en daarna met het hoofd uit een corner van Jordy Clasie. Dat de spits, die met 17 competitiedoelpunten Bony weer op de hielen zit, na afloop toch niets voor de tv-camera’s wilde zeggen, kwam door het vervolg.
Feyenoord werd na de gelijkmaker wel rustiger aan de bal, had beter zicht op het opkomen van de uitstekende Zwolle-backs Rochdi Achenteh en Bram van Polen, maar faalde vervolgens opzichtig in de afronding. Pellè zelf kopte over, Vilhena ‘lobte’ de bal vlak na rust in de handen van keeper Diederik Boer, Bruno Martins Indi én Immers misten de koelbloedigheid.
Koeman kon er flink van balen. Maar was vooral oprecht boos over het verdedigende geklungel van zijn ploeg bij een nieuwe hoekschop voor de thuisploeg. Doelman Erwin Mulder, die voor rust al geen bijster sterke indruk maakte door op zijn lijn te blijven staan, dacht in de 75ste minuut nu wel eens uit te moeten komen, maar ging onder de bal door. Pellè was Avdic uit het oog verloren, waardoor de van Werder Bremen gehuurde Zweed nu alsnog écht scoorde. Weer waren alle tactische besprekingen – voor dit aspect bij Feyenoord zorgt doorgaans Patrick Lodewijks op het trainingsveld – voor niets geweest. Koeman: ,,We willen graag dat Mulder komt, daar heeft-ie ook de lengte voor. Maar dan moet hij ‘m natuurlijk wel hebben. Die standaardsituaties, het blijkt voor de meesten bij ons toch wel erg moeilijk te zijn.”

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op zondag 17 februari 2013

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s