Jenning Huizenga kan weer verder

Fries mist maar net kleine finale op achtervolging

(Door Edward Swier)
NIJMEGEN/MINSK (DPd) – Jenning Huizenga had er flink de pest in. Dat moest hem weer overkomen; vlak voor een WK griep krijgen. In vier dagen tijd had hij amper een uurtje op de fiets gezeten, slechts wat losgetrapt om de laatste ziektekiemen uit het lijf te werken. ,,Ik was precies op tijd fit om toch nog te kunnen rijden. Maar zuur, dat was het wel.” En funest. De Fries wist zich in Minsk net niet voor de strijd om het brons te plaatsen: vijfde op de individuele achtervolging.

,,Anders had ik zeker voor een medaille kunnen rijden.” Uiteindelijk kwam Huizenga met zijn eindtijd van 4.23,278 een halve tel tekort voor de kleine finale. ,,En dat terwijl het inhalen van mijn tegenstander, de Tsjech Vendolsky, ook nogal veel tijd kostte.” De teleurstelling ten spijt kan Huizenga (28) wel verder met dit resultaat. Het was zijn meest opmerkelijke internationale klassering sinds het voorjaar van 2008.
Toen ging alles nog zo goed. Huizenga kwam als een komeet. De flyer uit Franeker, wiens buigzame lichaam vrijwel ongrijpbaar bleek voor de luchtweerstand, werd tweede op de individuele achtervolging tijdens het WK in Manchester. Alleen Bradley Wiggins, destijds olympisch achtervolgingskampioen, wist hem bij die titelstrijd te bedwingen. De latere Tourwinnaar was, erkende deze volmondig, wel zenuwachtig van Huizenga geworden.
In Peking zou Huizenga er zelfs voorbij vliegen was de verwachting van de kenners, een dergelijk snelle opmars valt doorgaans niet te stuiten. Tijdens de Spelen in China stond Huizenga echter compleet stil. Het gevolg van, zo werd pas heel lang nadien ontdekt, een mysterieuze schimmelinfectie.
Pas in 2010 kon Huizenga zich nationaal weer een beetje onderscheiden, internationaal was het nog langer wachten. Dat hij de Spelen van Londen haalde was een grote overwinning, maar individueel viel daar niets te winnen. Het nummer waarop hij in 2008 had willen schitteren, de individuele achtervolging, was inmiddels niet meer olympisch. Met de achtervolgingsploeg werd het maximaal haalbare gepresteerd: zevende.
In 2012 vond Huizenga behalve zijn kracht ook de lol in het fietsen weer helemaal terug. Dat was hem duidelijk af te zien. Zijn eigenwaarde groeide, niet in de laatste plaats omdat er ook op de weg succes werd geboekt. Huizenga won een rit in Olympia’s Tour en droeg de leiderstrui. Dat hij die daarna door een valpartij weer moest afgeven, kon de pret slechts tijdelijk drukken. Bij de opleidingsploeg van de Rabobank kon Huizenga zijn ervaring op de jeugd overbrengen, maar de herstructurering van de wieleractiviteiten van de bank kostten hem uiteindelijk zijn plek voor dit jaar.
Voor 2013 heeft Huizenga nog niet bij een ploeg getekend. ,,Ik ben nog aan het nadenken wat ik wil, hoop dat er een ploeg is die nog een hardrijder zoekt.” Hij zou een meer dan waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het talentencollectief TROI, dat de wielerbond KNWU heeft samengesteld. Daarin zijn de jonge hardrijders van Nederland, voor zover deze beschikbaar waren, verzameld. Zij krijgen een opleiding die niet specifiek alleen maar aandacht aan wegwielrennen of baanfietsen besteedt. Het is precies zoals ze het in Australië en Groot-Brittannië al sinds een ruim decennium doen. Dat leverde profs op als Bradley Wiggins, Geraint Thomas, Bradley McGee en Stuart McGrady.
Binnen de Nederlandse wielersport leefden al langer ideeën om voor een dergelijke aanpak te kiezen. Opmerkelijk genoeg komt het er, juist nu NOC*NSF flink bezuinigt op het baanwielrennen, eindelijk van. Mogelijk is het net op tijd om uit het beschikbare talent, en met hulp van een aantal routiniers met wedstrijdhardheid, een achtervolgingsploeg voor de Spelen van Rio samen te stellen. In Minsk ontbrak deze week een dergelijk team.

Ook Veldt net naast podium

Net als Jenning Huizenga eindigde in Minsk ook Tim Veldt juist naast het podium op het WK baanwielrennen. Veldt werd gisteravond vierde op de scratch, een rit in lijn over 15 kilometer. Veldt reed de scratch ter voorbereiding op het omnium, een tweedaags evenement dat vandaag begint. Hij kwam verrassend dicht bij een medaille. De wereldtitel ging naar de Ier Martyn Irvine, die een lange ontsnapping met goud bekroonde.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op donderdag 21 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s