Matthijs Büchli is een snelle leerling

BüchliJonge keirin-renner wint brons op WK baanwielrennen

(Door Edward Swier)
NIJMEGEN/MINSK (DPd) – Als zestienjarige liet hij het ouderlijk huis in Santpoort achter zich en streek hij neer in een kamertje op Papendal, om vervolgens te trainen, trainen en trainen. Kilometers maken, spieren kweken. Ervaring opdoen. Het waren best pittige jaren, erkende Matthijs Büchli onlangs. Maar het was de ‘ontberingen’ ook meer dan waard.
Een maandje nadat hij verraste met een wereldbekerzege in Mexico, zorgde de twintigjarige baanwielrenner gisteravond ook op het WK in Minsk voor een surprise: brons op de keirin. ,,Het was heel onwerkelijk. Bizar. Ik heb brons, ik heb brons, kon ik na de finish alleen maar denken. Maar het echt geloven, nee dat niet.”
Het was een zekerheidje de laatste jaren. Telkens als de keirinfinale op het WK werd verreden, was Teun Mulder erbij, tussen 2004 en 2011 haalde Mulder acht keer op rij de WK-finale. Maar na de Olympische Spelen in Londen, waar hij brons op zijn favoriete onderdeel won, zette Mulder een punt achter de keirin. Zijn opvolging diende zich veel eerder dan verwacht aan.
Een maandje terug in de zon van het Mexicaanse Aquacalientes verraste Matthijs Büchli zichzelf, gisteren deed hij dat in de sneeuw zonder twijfel nogmaals. ,,Het kan soms snel gaan”, zei hij in Mexico. In Minsk herhaalde hij de woorden na de finale, die werd gewonnen door Jason Kenny. Büchli kwam met twee ronden te gaan op kop, slechts Kenny en de Duitser Maximilian Levy konden hem nog verschalken. ,,Die twee waren nog een maatje te groot.” Kenny kon overigens slechts aan de finale deelnemen omdat de Fransman François Pervis in de halve finale ten faveure van Kenny teruggezet was. Bondscoach Robert Slippens: ,,Kenny drukte Matthijs in de finale wat naar beneden, waardoor hij geen ruimte kreeg om er nog tussenuit te komen. Aan de andere kant, hij kon wel mee blijven rijden en brons pakken. Helemaal super.”
Het WK was overigens allesbehalve prettig begonnen voor Büchli. Met Hugo Haak en Jeffrey Hoogland stelde hij flink teleur op de teamsprint. De tiende plaats zorgde voor een hoop chagrijn. ,,Maar om half tien zet ik de knop om. Weer positief denken”, twitterde Büchli donderdagavond vanaf zijn hotelkamer in Minsk.
Het sorteerde effect. Waar Hugo Haak opnieuw niet uit de verf kwam, eindigde Büchli zowel in de eerste ronde als halve finale op de tweede plaats. ,,Ik heb me beide keren perfect aan mijn plan gehouden.” In de eindstrijd had hij opnieuw zijn tactisch plan klaar. ,,Het is zaak daar goed aan vast te houden.” Het bleek goed voor brons. ,,In vier jaar hard werken van nul naar een medaille op een WK, het was het waard.”
Slippens: ,,Matthijs heeft zonder twijfel een enorme boost gekregen van die overwinning in Mexico. Dat heeft zijn zelfvertrouwen enorm goed gedaan. Maar het is vooral te danken aan jaren van hard werken. Matthijs werkt al vier jaar met René Wolff aan een structureel, full-time programma. Je ziet hoeveel effect zoiets al op jonge leeftijd kan sorteren.”
Büchli is een snelle leerling gebleken. Een razendsnelle leerling. Er wacht hem een mooie toekomst. Hij droomt van een carrière als Theo Bos of Teun Mulder. ,,Ik denk er wel aan. Geloof dat ik het ook kan”, zei hij vorige maand al. Niemand zal hem nu nog van het tegendeel kunnen overtuigen.
Teun Mulder beschouwt hem min of meer als zijn protégé. Mulder fluisterde Büchli de laatste jaren al de nodige tips in. Tijdens trips liggen ze doorgaans bij elkaar op de kamer. De in Arnhem woonachtige Noord-Hollander zegt veel van Mulder in zichzelf te herkennen. Ook hij is geen pocher, en dat in een wereld waar het vaak om uiterlijke schijn draait. Keirinrijders pompen hun spieren op, schuwen het fysieke duel niet. En proberen voor de start ook met hun ogen te imponeren. Büchli, de jongste in de WK-finale, liet zich in Minsk evenwel niet overweldigen. ,,Het is lastig het hoofd koel te houden op een WK. Dat me dat gelukt is, maakt me trots.”

Opmerkelijk genoeg draaide het gisteren, vanuit Nederlands oogpunt, dus om de jeugd. En dat terwijl meer van de routiniers was verwacht. Kirsten Wild werd echter slechts vijfde op de scratch en Wim Stroetinga stapte af in de puntenkoers. Halverwege het omnium staat Tim Veldt, mede dankzij winst in de eliminatierace, vierde.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op vrijdag 22 februari 2013

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s