Stefan de Vrij was zelf ook zenuwachtig

feyenoord.nlFeyenoord zoekt naar briljantjes op Talentendagen

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (DPd) – Ze zijn uit heel Nederland gekomen. Uit Rotterdam zelf. Maar ook uit Groningen, Brabant en Limburg. En zelfs uit Amsterdam. De één is gekleed alsof Ronald Koeman hem zo direct kan wisselen als Pellè eens zijn dag niet zou hebben. Anderen draven op in spijkerbroek en met zaalvoetbalschoenen. Ook zij maken echter kans ontdekt te worden op de Talentendagen van Feyenoord. ,,Dit is vooral voor de goodwill. Maar zit er een briljantje tussen, dan pikken we hem er meteen tussenuit.”

Ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s. En zenuwachtige kinderen. Heel veel nagelbijtende, stoelwippende, benenbengelende E- en F-pupillen. Het is een drukte van belang in de kantine van Sportclub Feyenoord, op Varkenoord. De jaarlijkse Talentendagen, gisteren en vandaag, trekken.
Wie wil er nu niet bijhoren in Rotterdam. Al drie jaar achtereen kroonde de KNVB de Feyenoord Academy tot de beste voetbalopleiding van Nederland, het bewijs ervan is Koemans basisopstelling.
,,Er is toch niks leuker voor een joch van zeven, acht jaar om je op een veld tegenover De Kuip te laten zien”, zegt jeugdtrainer James van der Kraan, coördinator jeugdscouting van Feyenoord. De club kan op de twee Talentendagen iets meer dan duizend jongetjes kwijt. Twee weken terug was het maximum bereikt en sloot de inschrijving. De club is populair. En er wordt veel gelachen. De stemming op Varkenoord is, nog geen 24 uur na de overwinning op PSV, opperbest. Uit de boxen klinkt het Hand in Hand Kameraden. Gerard Cox bezingt Rotterdams trots.
De meeste kinderen ontgaat het allicht. Ze hebben hun ogen gericht op het kunstgrasveld, waar leden van de A-selectie met elkaar staan te dollen. Stefan de Vrij is het levende billboard voor de Talentendagen. De 21-jarige aanvoerder van Feyenoord 1 werd zelf, in 2002, ontdekt tijdens een dergelijk kinderfeest. Eerder was het spelertje uit Ouderkerk aan den IJssel de scouts van de Rottterdamse club nooit opgevallen.
Deze middag assisteert hij de jeugdtrainers van Feyenoord tijdens de selectieprocedure. Met de handen in de zakken, het is koud en hij kan het niveau makkelijk aan, speelt De Vrij eerst mee met de gele hesjes. Later kiest hij voor rood. Er wordt door Feyenoord-scouts gezocht naar balbehendige talentjes. Actieve, niet afwachtende spelertjes, die er bovenal lol in moeten hebben. Van der Kraan: ,,Zeven jaar geleden hebben we met de jeugdafdeling voor een nieuwe filosofie gekozen. Tuurlijk zoeken we talent dat technisch vaardig is, maar een spelertje moet vooral uitstralen dat hij er plezier in heeft. Op fysieke en mentale aspecten letten we nog niet zozeer. Liefst hebben we spelers die over het veld drentelen en oog hebben voor de combinatie.”
Dat sommige spelertjes wat nerveus ogen, snapt De Vrij. ,,Ik weet nog wel dat ik die dag zelf heel zenuwachtig was. Ik was tien, speelde bij VV Spirit, en baalde er echt van dat Feyenoord me nooit eerder had gescout. Als we tegen Feyenoord moesten, deed je natuurlijk altijd extra je best. Ik wilde dolgraag, welk jongetje uit de regio wilde nu niet naar Feyenoord. Alleen, je wist, het was niet voor iedereen weggelegd. Toen een vriendje zei dat ik me moest opgeven voor de Talentendagen, dacht ik: waarom niet, dat kan geen kwaad.”
Thuis heeft hij nog een dvd én wat foto’s, de kalender die hij kreeg is er niet meer. Ook weet hij nog dat Wlodi Smolarek, ex-spits en destijds jeugdtrainer van Feyenoord, langs de kant stond. ,,Wlodi woonde bij ons in het dorp, één straat verder. Later reed ik vaak met hem mee. Dan stond ik bij bushalte te wachten en hoorde ik getoeter. Kreeg ik een lift van hem naar de club.”
Van de duizend hoopvollen die deze voorjaarsvakantie naar Rotterdam zijn gereisd, krijgen er uiteindelijk nog geen honderd een nieuwe uitnodiging. Daarna vindt verdere selectie plaats. Voor de E-pupillen is het haast onmogelijk tot de Feyenoord-opleiding toegelaten te worden. De jongens voor die teams zijn doorgaans al in een eerder stadium gescout, de club laat natuurlijk eerst en vooral de talentjes uit de F-afdeling doorstromen. Van der Kraan: ,,Maar voor F-jes is er meer kans dat ze een vervolguitnodiging krijgen. We moeten voor volgend seizoen een nieuw F-team opzetten, daarvoor zijn zeker twintig jongetjes nodig.” Meer dan ooit zal de brievenbus, ja ook in Amsterdam, in de gaten worden gehouden.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op maandag 25 februari 2013

Noot: de foto is van Feyenoord.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s