Feyenoord heeft er echt lol in

feyenoordRuben Schaken: ,,We verstijven niet, hebben echt plezier”

(Door Edward Swier)
NIJMEGEN (DPd) – Voetbal is, zo doceerde Ronald Koeman zijn jonge selectie afgelopen week op de training, plezier. De les werd begrepen. Feyenoord heeft er momenteel zelfs extreem veel lol in. Ruben Schaken, lachend na de 0-3-zege bij NEC: ,,We zijn een team, met alleen maar jongens die elkaar echt alles gunnen. Dat gaat straks, aan het eind van de rit, misschien wel het verschil maken.”

De Rotterdammers gaan deze dagen grinnikend door het leven. Feyenoord blijft in het kielzog van PSV en Ajax, de achterstand is respectievelijk 3 punten en slechts 1. Alleen Ajax haalde sinds de winterstop een puntje meer, 14 om 13. De jarige keeper Erwin Mulder tekende bovendien weer eens voor een clean sheet, zijn derde van dit jaar pas. Weliswaar werd half februari in Zwolle (3-2-nederlaag) door Mulder een essentieel foutje gemaakt, de lach is weer helemaal terug bij de doelman én zijn teamgenoten.
Na de thuiszege op PSV volgde een klinkende uitoverwinning bij NEC in Nijmegen. ,,Fantastisch”, noemde Ronald Koeman het spel van Feyenoord de laatste 35 minuten voor de rust. ,,Geweldig”, noemt hij de stemming in de kleedkamer. Er hangt een welhaast unieke sfeer rond de Rotterdamse selectie. Er wordt vaak gewonnen, er wordt veel gelachen. En het resterende wedstrijdprogramma is gunstig. Koeman: ,,Ze beginnen er in te geloven, er wordt over het kampioenschap gesproken.” Volgens de trainer is alles mogelijk, als zijn team maar durf toont. ,,Op de training spoor ik ze aan met lef te spelen, ook zonder bal de diepte te zoeken. Als je dat dan hier terugziet, en merkt dat het positiespel écht goed is, ben je blij.”
Ruben Schaken voelt ook iets van lichte opwinding binnen de Rotterdamse selectie. De dertigjarige rechtsbuiten beseft dat er iets te halen valt. ,,We zijn, op verzoek van de trainer, op het trainingsveld wat aardiger voor elkaar, want we zijn de komende negen wedstrijden allemaal hard nodig.” Verbaasd zag ook hij hoe PSV-aanvoerder Mark van Bommel zaterdagavond richting het eigen publiek reageerde. ,,Bij ons is er minder stress. We verstijven niet, hebben echt plezier. Van PSV verwacht iedereen dat ze het gaan doen. Bij ons gebeurt nog heel veel onbevangen. Het is heerlijk om dat, bijvoorbeeld van jonge jongens als JP (Boëtis, red.) en Tonny (Vilhena), te zien. En vergis je niet hè. Dat zijn echt kerels geworden. Jean-Paul was weer geweldig beweeglijk. Tonny is druk in de weer met krachttraining. Dat zie je wel, hij was verschrikkelijk sterk in de duels.”
De Feyenoord-verdediging stond, net als het dominante middenveld, als een huis. De voorhoede maakte ditmaal evenwel het verschil, met Graziano Pellè opnieuw als cruciaal aanspeelpunt en kille afmaker. De paradepaardjes in Nijmegen waren de buitenspelers, Jean-Paul Boëtius en Ruben Schaken. Böetius dartelde, Schaken draafde. Boëtius kroop naar binnen en scoorde, twee keer zelfs. De 0-1, op aangeven van Vilhena, na tien minuten spelen al. Zijn tweede, een afstandsschot, volgde in de slotfase toen NEC allang het hoofd in de schoot had geworpen.
Schaken zocht telkens de achterlijn en gaf een sublieme voorzet. Drie minuten voor rust – Rotterdamse nonchalance had Daan Bovenberg en Erik Falkenburg nog kansjes opgeleverd – knikte Pellè de 0-2 binnen. Schaken was de aangever. ,,Aanvankelijk was de afstemming met Graziano niet goed. Dat kwam ook omdat hij er vaak alleen stond, het aan aansluiting ontbrak. Nadat het twee keer mis was gegaan, hebben Pellè en ik er even over gesproken. ‘De volgende keer ga ik naar de tweede paal’, zei hij. Dat was voldoende voor mij, ik wist genoeg.”
Schaken heeft zijn plek op rechts terug, zijn blessure aan beide liezen lijkt helemaal genezen. ,,Nou ja, ik speel pijnvrij, maar na zeventig, tachtig minuten is het beste er wel af hoor.” In de winterstop werd Schaken geopereerd, veel eerder dan verwacht stond hij weer op het veld. Een terugslag kon niet uitblijven. ,,Ik ben vroeg weer begonnen. Nee, niet te vroeg. Maar ik moet gewoon geduld hebben met het herstel van de buikwand, dat is nog even pappen en nathouden. Wat mij betreft hadden we de 0-3 net iets eerder gemaakt.”

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op zondag 3 maart 2013

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s