Van Geel weet hoe het werkt

feyenoordZondag speelt Feyenoord uit bij Roda JC. De huidige technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, was twee jaar terug nog werkzaam in Kerkrade. Reden voor een verhaal, voor de kranten van De Persdienst

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM – In mei is hij er twee jaar. Martin van Geel snapte de mensen die hem destijds vroegen ‘waar begin je aan’ dondersgoed. Feyenoord zat in een moeilijke fase, sportief en financieel. Aan de andere kant, de uitdaging was daardoor ook zoveel malen groter. En, bij Roda JC viel er allang niets meer te winnen. Dat was de technisch directeur meer dan duidelijk. Zondag speelt zijn oude liefde tegen zijn huidige werkgever. De één speelt voor lijfsbehoud, de ander voor de titel.

Wie ambities heeft, moet niet te lang in Kerkrade en omgeving blijven hangen. Dat is Van Geel (52) wel duidelijk geworden. Sinds de oplevering van het Parkstad Limburg Stadion in 2000 heeft het stadion van Roda maar een handvol keren vol (19.979 toeschouwers) gezeten. ,,In mijn tijd slechts éénmaal, in het seizoen 2010/2011, tegen Ajax.”
,,Ik vond het prachtig om er daar, in een moeilijke situatie, de schouders onder te zetten.” Het was flink zweten. ,,Vergeet niet dat de club zich in mijn eerste jaar, werkelijk om twee voor twaalf, in een penaltyserie tegen Cambuur in de eredivisie handhaafde.” Een saneringsslag nadien had effect; de kosten werden gedrukt én de prestaties namen toe.
Maar een negende en zesde plaats, het geeft bij Roda JC geen garanties. Het achterland van de club is te klein, de interesse vanuit het bedrijfsleven te marginaal. Van Geel: ,,In de jaren dat ik bij Roda JC werkte werd het sportief ieder jaar beter, maar verhuurden we telkens minder skyboxen. Van 24 in mijn eerste jaar, tot naar ik meen nog slechts 16 twee seizoenen later. En dat terwijl we juist dat jaar zesde werden. Dat is geen gezonde situatie voor een club.” Dat Roda nu weer zestiende staat, verrast nauwelijks. Kijk er de klasseringen van de laatste veertig jaar maar op na; altijd is er weer een mindere fase. Structureel Europees voetbal halen, het is een utopie in Limburg.
Nee dan, Feyenoord. Daar ging het absoluut ook niet goed. Toen Van Geel kwam – hij begon in mei 2011 (,,Het kwam op mijn pad, ik ben geen planner”) was er een schuld van 43 miljoen en een negatief eigen vermogen van 35 miljoen. ,,Er waren absoluut geen middelen.” Dat jaar werd de club tiende. ,,Als we vorig seizoen het linkerrijtje zouden halen; was dat op voorhand al een geweldige prestatie.” Fer, Wijnaldum en Castaignos verdwenen. ,,We moesten de jeugd wel een kans geven, hadden het geluk dat we op het laatst Bakkal en Guidetti nog konden huren.”
Hoe anders is de situatie nu. Mede dankzij Van Geels keuze voor Ronald Koeman. ,,Alle credits voor de trainersstaf.” Vorig seizoen werd de club verrassend tweede, nu is er zowaar de kans op een titel, verdwijnen de schulden én is er een nieuwe hoofdsponsor.
Vanaf een afstandje bekeek Martin van Geel het maandag allemaal met een brede grijns. Op het gras van De Kuip stonden nu eens niet de spelers, maar een tweetal Opels opgesteld. Eromheen een hoop drukdoenerij. Er werd gelachen, gedold. ,,Het gaat soms sneller dan gedacht, sneller dan gehoopt zelfs. En gaat het lekker, dan zie je iets ontstaan. Vorige week nog werkte volgens mij bijna de hele selectie, op een vrije dag nota bene, een programma af in het krachthonk.”
,,Vergeet niet”, zegt Van Geel als het rumoer wat is verstomd, ,,dat supporters hier nog geen anderhalf jaar terug probeerden het Maasgebouw te bestormen. Dat de ruiten ingegooid werden.” De fans waren ontevreden, de politie voelde zich bedreigd en stond met getrokken pistool het Feyenoord-fort te bewaken. Van Geel wil er maar mee aangeven dat het allemaal ten goede kan keren. Ook voor Roda. Als je maar de juiste beslissingen neemt. Het is, wordt wel duidelijk, een kunstje. Een kunstje dat Van Geel blijkbaar goed beheerst. ,,Eerste vereiste is dat je er minimaal drie jaar voor uittrekt. Anders kun je niks opbouwen.”
Inmiddels kent hij het recept. Snijden, saneren. ,,En kiezen voor spelers uit de eigen opleiding. Als je dan toch moet aantrekken, kies dan voor Nederland, kijk eventueel in Scandinavië, pas daarna in de rest van Europa en slechts bij hoge uitzondering kies je voor niet-EU’ers.”
En dan nog doe je het niet altijd goed. Het aantrekken van Joris Mathijsen wordt door velen als een blunder omschreven. ,,Kritiek krijgen is niet erg. Feyenoord wordt nu weer als een echte topclub benaderd. Daar hoort ook bij dat je kritiek kunt krijgen. Het is in ieder geval prettiger dan dat er meelijwekkend naar je om wordt gekeken.”

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op donderdag 7 maart 2013

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s