Galatasaray bereikt zijn doel

CLSneijder en Drogba laten tegen Schalke04 niets zien, maar staan wel in kwartfinales

Door Edward Swier

NIJMEGEN/GELSENKIRCHEN – De miljoenenaankopen Wesley Sneijder en Didier Drogba staan, zonder ook maar een moment uit te blinken bij Schalke04 (2-3), met Galatasaray in de kwartfinales van de Champions League. De investeringen hebben, vanuit Turks oogpunt bekeken, hun nut reeds bewezen. Het is de beste internationale prestatie van Galatasaray sinds 2001. Echter, niet het buitenlandse sterrenduo, maar de eigen grootheden, Umut Bulut, Burak Yilmaz en Hamit Altintop, deden het in Gelsenkirchen.
,,Grote wedstrijden worden door grote spelers gewonnen.” Wie veel betaalt, mag ook grote woorden spreken, moet Galatasaray-trainer Fatih Terim hebben gedacht. Hij verhoogde de afgelopen dagen de druk op zijn winteraankopen Sneijder en Drogba. Ze mochten hem tot op heden dan flink tegengevallen zijn, de trainer had er vertrouwen in dat juist de Nederlander en Ivoriaan voor het grootste internationale succes van Galatasaray in ruim tien jaar zouden kunnen zorgen.
Sneijder kon tot op heden in Turkije zijn stempel niet drukken. Langzaam maar zeker komt hij beter in vorm, maar voldoende voor een hele wedstrijd is zijn conditie – naar idee van Terim in ieder geval – nog steeds niet. Ook nu moest hij, na driekwart wedstrijd, ten faveure van Nordin Amrabat het veld ruimen. De vraag is gerechtvaardigd of bondscoach Louis van Gaal voldoende onder de indruk is geraakt van Sneijder. Ook Drogba viel weer flink tegen. Over zijn fysieke gesteldheid wordt in Istanboel nog veel meer getwijfeld. Tegen Schalke strompelde Drogba bij voortduring over het veld. Zo nu en dan wekt hij de indruk het wel lekker te vinden om zo nu en dan op het gras te liggen.
Niet zij, maar onder andere een kind van Gelsenkirchen, Hamit Altintop, vonniste Schalke. Na vier seizoenen bij zijn jeugdliefde te hebben gespeeld (2003-2007), verkaste de middenvelder, via Bayern München en Real Madrid naar zijn vaderland. Talloze leeftijdsgenoten met wie Altintop in Gelsenkirchen opgroeide, hadden met veel moeite een kaartje voor de Veltins-Arena weten te bemachtigen. Ruim drieduizend kilometer verwijderd van de Bosporus zaten toch zo’n tienduizend Turken in de blauw-witte Schalke-zee. Ze zagen hun jeugdvriend, die de fabriek of jeugdwerkeloosheid wist te ontlopen dankzij zijn gouden voeten, Galatasaray vlak voor rust langszij brengen. Het gaf de Turken het geloof dat er wat te halen viel in Gelsenkirchen.
Schalke, dat zich na de 1-1 in Istanboel favoriet voor een plek in de kwartfinales wist, kende een uiterst nerveuze start. Maar de thuisploeg opende wel de score. Waar Drogba aanvallend verzuimde, liet hij na een kwartier spelen ook verdedigend een steek vallen. Bij een corner van Farfan liet Drogba zich wel wat makkelijk opzij zetten door Schalke-aanvoerder Benedikt Höwedes. Roman Neustädter profiteerde ervan. Na de 1-0 gooide de thuisploeg de schroom eindelijk van zich af. Vlak voor de pauze keerden de Turken de partij volledig om. Eerst schoot Sneijder nog voorlangs, maar daarna deden de sterren van eigen bodem van zich spreken. Hamit Altintop knalde van bijna dertig meter raak, daarna troefde de in de diepte gestuurde Burak Yilmaz zowel verdediger Höwedes als keeper Timo Hildebrand af. In de tweede helft beperkte Galatasaray zich tot verdedigen. Dat was geen sinecure. Met nog een half uur op de klok schoot Michel Bastos raak, maar andere pogingen misten doel. Juist in deze fase werd duidelijk dat Schalke de zaterdag aan zijn linkerknie geblesseerd geraakte Klaas-Jan Huntelaar miste. Diep in blessuretijd profiteerde Umut Bulut van de ruimte die Schalke weggaf: 2-3.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op dinsdag 12 maart 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s