Geluk van de aanstaande kampioen

feyenoordDoor Edward Swier

KERKRADE – ,,Zonder geluk win je niks.” Ronald Koeman erkende ruiterlijk dat Feyenoord bij Roda JC (0-1-zege) goed weg was gekomen. De club heeft momenteel de mazzel van een aanstaande kampioen. ,,We krijgen van alle kanten een zetje in de goede richting”, lachte Lex Immers. Om daadwerkelijk de titel te pakken, zullen de Rotterdammers echter wel beter moeten gaan spelen. Want, nog acht keer gelukkig winnen, dat is iets teveel gevraagd.

Terwijl de concurrenten om beurten de punten verspelen, boekte Feyenoord met het nodige fortuin de derde opeenvolgende zege. Scheidsrechter Pieter Vink wuifde gistermiddag in Kerkrade na rust een duidelijke overtreding van Bruno Martins Indi op Sanharib Malki in het strafschopgebied weg én beoordeelde een door Jordy Clasie uit de doelmond weggetrapte bal niet over de lijn. Zelfs Feyenoord-trainer Koeman erkende ruiterlijk dat het een strafschop was. ,,Of die bal over de lijn was, kan volgens mij niemand zien. Maar ik denk wel dat het een penalty was. Bruno had nooit het risico van een sliding moeten nemen. Dat was volledig onnodig. Gelukkig liep het goed af. Echt, over geluk hadden we niks te klagen.”
Was de Feyenoord-trainer enthousiast na de thuiszege op PSV, de uitoverwinningen bij NEC en Roda JC leverden hem de nodige bezorgdheid op. Na een goede eerste helft volgde in beide gevallen een veel mindere tweede. ,,Ik ben behoorlijk kritisch. Het positiespel moet beter, ik miste de vastigheid. Er zijn nog genoeg redenen om met beide beentjes op de grond te blijven.” Feyenoord had na rust behoorlijk veel moeite met het dicht bij elkaar spelende spitsenduo Frank Demouge en Sanharib Malki. Net als in Nijmegen kwam Feyenoord, dat na een half uur op 0-1 was gekomen via een krachtige kopbal van Graziano Pellè, in de tweede helft alsmaar meer onder druk te staan. ,,We waren alle dreiging kwijt, werden slordiger. Bij NEC kwamen we in problemen en nu weer. Dat moeten we echt beter gaan doen. We komen er als de tegenstander opportunistischer gaat spelen nauwelijks nog onderuit.” Zelfs een positiewisseling – Lex Immers werd naar achteren gehaald om ballen rücksichtslos weg te koppen, Clasie schoof wat naar voren – had geen afdoende effect.
Wat doelman Mulder betreft, maakt het allemaal geen verschil. ,,Tuurlijk weet je dat je in de laatste tien minuten alles en iedereen op je af krijgt. Het maakt me echt niks uit hoe we de punten pakken, als we ze maar pakken.” De doelman lag in blessuretijd precies op de goede plaats bij een ultieme poging van Lebedynski. Maar was zelf even daarvoor ook bijna debet aan de 1-1. In de negentigste minuut ging hij onder een corner van Mark-Jan Fledderus door, waarna een verraste Immers de bal – nota bene ook nog eens via zijn arm – bijna in eigen doel werkte. Clasie zorgde voor opruiming.
Dat Vink die actie niet met een treffer beloonde, kon Roda-trainer Ruud Brood nog wel enigszins begrijpen. ,,Het was niet te zien. Al deed de grensrechter of hij wel heel erg zeker van zijn zaak was.” Brood was al met al bepaald niet te spreken over het optreden van Vink. ,,Het ontbrak er nog maar aan dat we vandaag niet een rode kaart kregen.” Drie keer eerder kregen de Limburgers dit jaar een rode prent die later in Zeist werd geseponeerd. Brood: ,,Geef mij maar iedere week een scheidsrechter uit België. Ik had geen bril nodig om te zien dat we een strafschop hadden moeten krijgen. Dat Vink niet floot, is onbegrijpelijk. Ik vond het knap dat Malki zichzelf, met al geel op zak, niet volledig te buiten ging. Die was in de eerste helft ook al zo vaak aangepakt. Je ziet aan de beslissingen van de scheidsrechter waar je op de ranglijst staat.”
Roda blijft in degradatienood, Feyenoord heeft het geluk van een kampioenskandidaat. ,,Je kunt nu echt stellen dat we meedoen”, aldus Koeman. Acht duels resteren, Feyenoord speelt nog vijf keer thuis. Ajax heeft een puntje meer, PSV staat gelijk met Feyenoord.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op zondag 10 maart 2013

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s