Geen noodverbandjes meer

EHBOHC Tilburg kiest voor EHBO-post en is niet langer afhankelijk van hockeyende huisarts

Door Edward Swier

Mogelijk dat je er wilt presteren, of er louter heen gaat om plezier te maken, maar een gevoel van veiligheid hoopt toch iedereen sowieso bij zijn hockeyclub te ervaren. ,,Dat is nu precies wat wij ook dachten”, zegt Gerard Arink, verenigingsmanager van HC Tilburg. ,,We willen een sociaal, veilig en plezierig klimaat voor onze leden creëren. En wat ons betreft is dat geen holle frase of loze kreet.” Vandaar dat er, sinds de hervatting van de competitie, een sportiviteitscampagne wordt gehouden. Én er onder meer iedere zaterdag en zondag een team van EHBO’ers op de club aanwezig is.

Het was een wat rare constatering. Telkens als er bij HC Tilburg vergaderd werd over een te organiseren evenement, kwam als één van de eerste agendapunten het inhuren van EHBO ter sprake. ,,Daar maakten we steevast geld voor vrij. Logisch.” Maar op competitiedagen, als het vaak net zo druk was, lag de verzorgende taak bij het barpersoneel, dat ook een diploma als bedrijfshulpverlener had. Een zware last als je én voor de koffie moet zorgen én er op moet toezien dat alle leden – Tilburg heeft er sinds de fusie van TMHC Tilburg en TMHC Forward ruim 2300 – gezond weer opstaan na een (hockey)ongelukje.
Arink: ,,Als je jezelf als vereniging serieus neemt, dan weet je dat je ook het medisch beleid goed moet organiseren. En dus voor EHBO moet zorgen. Of het nodig is? Wij vinden het nodig. We zijn een jonge fusieclub, groeien nog – in de zomer komt er een zevende veld bij – en willen een aantal zaken stevig aanpakken. In het weekeinde komen zoveel mensen tegelijk op ons complex, dat moet je serieus nemen. Ons beleid was inconsequent. We wilden niet langer afhankelijk zijn van de toevallige aanwezigheid van een hockeyende huisarts, tandarts of verpleegkundige. We willen de veiligheid van onze bezoekers zo goed mogelijk garanderen.”
In het eerste weekeinde na de winterstop was het effect direct merkbaar. Zowel op zaterdag als zondag moest de EHBO driemaal flink aan de bak. ,,Op zaterdag hebben ze iemand uiteindelijk naar het ziekenhuis doorverwezen. Een wond moest gehecht worden. EHBO-ers mogen alleen plakken, niet naaien.” Op zondag was er opnieuw werk aan de winkel, liefst twee toeschouwers kregen een bal tegen het hoofd. De aanwezigheid betaalde zich uit, al hoop je natuurlijk iedere week weer dat de in fluorescerend geel gestoken EHBO’er er werkeloos bij zit.
Arink zegt haast verbaasd te zijn dat het initiatief van HC Tilburg in het oog springt. Goed, misschien is zijn club wel de eerste van Nederland – gegevens daarover ontbreken, ook bij de KNHB –, maar ,,we begrijpen eigenlijk niet dat andere clubs het niet al doen.” Arink propageert dat ook de overige verenigingen, en zeker de grote, actie ondernemen. ,,Wij vinden dat het bij onze verantwoordelijkheden hoort. Dat zouden andere clubs ook zo moeten voelen.”
Zoals Arink het schetst, is het feitelijk niet moeilijk te organiseren. ,,En kostentechnisch valt het absoluut mee. We hebben goede afspraken kunnen maken met de EHBO-vereniging Petrus Donders uit Tilburg. Overigens, dat het wat kost, moet je als club niets uitmaken. Het gaat erom een veilig hockeyklimaat te creëren, voor je eigen leden én je bezoekers. Het levert veel gemoedsrust op.”
Overigens is het de bedoeling dat de EHBO-post volgend seizoen bemand wordt door leden van HC Tilburg. ,,Bij een eerste inventarisatie hebben we ontdekt hoeveel expertise we eigenlijk al binnen de club hebben. Er hebben zich al zeven gecertificeerde mensen gemeld.” Voor een te organiseren cursus zijn reeds acht aanmeldingen binnen. ‘Petrus Donders’, vernoemd naar een missionaris die in 1982 zalig werd verklaard, zal die opleiding gaan verzorgen. Dat komt dus wel goed.

‘Een heel mooi initiatief’

De KNHB noemt het ,,een heel mooi initiatief” van HC Tilburg. De afdeling juridische zaken van de bond wijst de clubs er in één van haar nieuwsbrieven op dat clubs ‘zorgplicht’ hebben voor aanwezigen op hun terrein. Clubs moeten voldoende veiligheidsmaatregelen nemen ‘om risico’s op ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen’. De bond stelt dat aanwezigheid van EHBO’ers de voorkeur verdient boven de inzet van BHV’ers. Het is echter geenszins een verplichting. Op de site van de bond is bovendien een handleiding te downloaden die aanvoerders in hun tas zouden moeten hebben. Daarop staat hoe onder meer blaren, bloedneuzen, hersenschuddingen, kneuzingen en duizeligheid moeten worden behandeld. Voor ernstiger zaken wordt – op pagina 1 – geadviseerd toch vooral 112 te bellen. Ook wordt op de KNHB-site verwezen naar een cursus ‘EHBO-vaardigheden bij de hockeysport’ van EDU-line. Na het bezoeken van deze thema-avond is men overigens nog bij lange na geen échte EHBO’er. Een dergelijke cursus beslaat minstens 40 cursusuren. Jaarlijks volgen dan nog zeker acht ‘opfris-sessies’ van twee uur.

Geschreven voor de Hockey Weekly 14, die vanaf woensdag beschikbaar is via een pdf op de app op de iPad. Bovendien ligt de Hockey Weekly vanaf vandaag bij de clubs. Ook te vinden via: http://www.hockeyweekly.nl/pdf/Hockey%20Weekly%2014%202012-2013.pdf

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Hockey, Hockey Weekly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s