Geheimen 1990 ook nu niet ontrafeld

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM – Bijna 25 jaar na dato is het geheim nog altijd niet ontrafeld. Wat ging er nu toch precies mis tijdens en vooraf aan het WK van 1990? Bondscoach Leo Beenhakker zei destijds dat meer dan 75 procent van alle ellende nooit in de publiciteit was gekomen. Het gaf aanleiding om het ergste te vermoeden.
Volgens Ronald Koeman viel het allemaal wel mee. In zijn vandaag verschenen biografie: ,,Ik heb geen vrouwen op kamers gezien. Oké, de sfeer was niet goed, we waren niet fris, niet klaar voor het toernooi en er was onvrede bij de medische staf van de KNVB omdat sommige spelers zich tijdens het WK lieten behandelen door haptonoom Ted Troost. Maar dat was wat mij betreft alles.”
De selectie voelde zich vooraf wel in de maling genomen dat Beenhakker en niet Johan Cruijff bondscoach was geworden. Er werd bovendien veel te hard getraind in Zeist. ,,We trainden werkelijk als gekken. We kwamen ineens in het bos waar we anders nooit kwamen, maakten tempolopen, werkten met medicinballen. Het was verschrikkelijk. Als ik ’s morgens opstond, was ik vreselijk stijf”, aldus Koeman, die het hele toernooi vermoeid was.
Koeman had zich, zowel in de voorbereiding, als het toernooi zelf, vooral gestoord aan de door de KNVB geregelde accommodaties. Na een stinkend hotel in Kiev volgde een verblijf in een kil kasteeltje in Zagreb. In Italië kwam het niet meer goed. Ook al omdat kamergenoot Ruud Gullit tot diep in de nacht luidruchtig zat te bellen. ,,Ik hield een dagboek bij voor mezelf. De afsluiting was elke dag hetzelfde: het is weer dramatisch geweest. Er staan alleen maar negatieve dingen in.”

Geschreven voor de kranten van De Persdienst, op de 50ste verjaardag van Ronald Koeman: 21 maart 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Edward Swier Media, Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s