Levenslessen voor de jeugd

Ronald Koeman_3D (3)Ronald Koeman (50): ‘Nu geen politieagent, toen geen slappe lullo’

(Door Edward Swier)

ROTTERDAM – Zo ergens rond zijn vijftigste verjaardag dacht Ronald Koeman een punt achter zijn carrière als voetbaltrainer te zetten. Dan toch zou hij er wel genoeg van hebben en was het tijd voor andere leuke dingen, veronderstelde Koeman zelf rond de eeuwwisseling. Wie de vandaag verschenen biografie over de huidige oefenmeester van Feyenoord leest, weet dat zijn pensioendatum echter nog ver voor hem ligt. En dat hij eigenlijk nog wel bondscoach wil worden. Koeman heeft het vak leren relativeren, en juist dat maakt dat hij er zoveel meer plezier in heeft de laatste paar jaar.

Op zijn vijftigste verjaardag, hij is van 21 maart 1963, verschijnt het boek ‘Ronald Koeman’. Geen titel, geen motto, geen afrekening, geen woordspeling. Het boek is als de huidige voetbaltrainer. Rustig, met hier en daar een scherp randje. Met ruimte voor zelfreflectie. Met een duidelijke keuze voor het Cruijff-kamp, een venijnig hoofdstuk over zijn gebrekkige werkrelatie met Louis van Gaal en een enkele sneer naar een speler, collega-trainer of bestuurder. Arie Haan en René van der Gijp kunnen bijvoorbeeld maar beter geen exemplaar kopen.
‘Ronald Koeman’ geeft vooral veel wijze raad aan de jeugd. De jeugd waar Koeman zich in de loop der tijd, als medespeler en beginnend coach, zo aan kon ergeren. Maar die hij inmiddels heeft leren begrijpen. Al zal hij, laat hij wel blijken, nooit accepteren dat jonge spelers kapsones krijgen.
Het is een flinke pil geworden. Net iets te stevig, ook als de trainer zelf. Met veel plaatjes. Maar misschien wel te dik voor de spelers van de Feyenoord-selectie om nog voor de ontknoping van de competitie uit te lezen. Er staan echter wél lessen in hoe je, zelfs op de laatste speeldag en terwijl je het lot niet meer in eigen hand hebt, toch nog kampioen wordt. Koeman won als speler én trainer zowel bij Ajax als PSV de landstitel.
Met Feyenoord won hij als speler geen prijs, als trainer heeft hij nog alle kans. Het werken in Rotterdam is, dat wordt tussen de regels wel duidelijk, makkelijker dan elders. Als trainer ging hij vrijwel overal voortijdig weg, of werd hij ontslagen. Valencia was een wespennest, bij PSV en AZ liep het snel mis. ,,En Ajax is natuurlijk een prachtige club, maar de mensen die er rondlopen voelen zich wel erg belangrijk.”
Voor de Feyenoord-jongelingen van nu is het verstandig ergens halverwege het boek te beginnen, Koemans jaren als speler voorlopig over te slaan. Hij heeft er in retrospectief toch weinig bijzonders over te melden. Veel openhartiger is hij over zijn loopbaan als trainer. En over de tegenslagen in zijn persoonlijke leven die hem de laatste jaren troffen. Het verlies van zijn zaakwaarnemer en klankbord Ger Lagendijk en de borstkanker van zijn vrouw Bartina, in 2010, hebben hem recentelijk geleerd te relativeren. Koeman denkt er een deel van het huidige succes bij Feyenoord aan te danken te hebben. Het maakte hem een betere, rustigere trainer.
Koeman erkent zelf ook geen lieverdje geweest te zijn. Jatte vroeger statiegeldflessen aan de achterkant van de buurtsuper om ze via de voordeur weer in te leveren. Was, ook als speler, ,,nogal brutaal”, zocht de confrontatie. Maakte fouten. Zoals in 1988, toen hij na de halve finale tegen Duitsland zijn kont afveegde met het shirt van Olaf Thon. ,,Ik ben bepaald niet trots op dat moment. Het was niet gepast, ik heb er spijt van”, zegt hij anno nu.
Ook hij rijdt graag in een mooie auto, heeft een voorliefde voor horloges, houdt van dure wijnen. Maar poenerig doen, daar past hij voor. ,,Ik heb mijn afkomst nooit verloochend. Om me heen heb ik mensen wél zien veranderen. Die gingen soms heel gekke dingen doen.” Hij haalt een voorval uit 1998 aan. In Monaco was hij getuige hoe Kluivert, Bogarde, Reiziger, Davids en Seedorf in witte smoking en met een enorme sigaar uit een limousine stapten. ,,Dat soort rare dingen? Nee. Ik zou lekker een taxi pakken.”
Laat je niet opjutten, door de omgeving. Het is een van de dingen die hij jonge spelers, de selectie van het huidige Feyenoord voorop, wil meegeven. Discipline noemt de trainer van vandaag van het grootste belang. ,,Ik ben niet alleen trainer, maar ook een beetje opvoeder.”
Voorheen was hij wat losser. Maar ‘ik ben nu geen politieagent’. En ‘toen geen slappe lullo’. Bij Ajax had hij zijn handen vol aan de lastpakken Mido en Zlatan Ibrahimovic. ,,Bij akkefietjes met die spelers ben ik ook niet altijd even slim geweest. Ik zou het nu op een andere manier aanpakken. Dan zou je zo’n incidentje voor kunnen zijn.”

Dit verhaal heb ik geschreven voor de kranten van De Persdienst. Ronald Koeman is vandaag, 21 maart 2013, 50 jaar geworden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s