Soms wordt het allemaal eventjes teveel

feyenoord

Clasie zakt, met heel Feyenoord, door de ondergrens

(Door Edward Swier)

HEERENVEEN – Het staat er echt, in de pas verschenen biografie van Ronald Koeman. Cristian Chivu, Wesley Sneijder, Phillip Cocu, Zlatan Ibrahimovic; ze staan allemaal in zijn favoriete elftal. Stuk voor stuk spelers met wie Koeman eerder werkte. In de basisopstelling één Feyenoorder: Jordy Clasie. Koeman rekent hem tot de drie beste middenvelders die hij sinds 1999 coachte. Maar ook de oogappel van de trainer heeft weleens een mindere dag. De 21-jarige, na de 2-0-nederlaag bij Heerenveen, met zelfkennis: ,,Ik was gewoon slecht, we waren allen onszelf niet.”

 Soms wordt het allemaal eventjes teveel. Zelden zal Clasie zich na een duel zo ongelukkig hebben gevoeld. Hij liep een gele kaart op, is vrijdag (tegen VVV) geschorst. De kampioenskansen zijn aanzienlijk geslonken, fysiek en mentaal was hij gebroken. Een dikke snee in zijn neus was het enig zichtbare leed, van binnen was het een grotere janboel. Zijn schouder, voor de vierde keer dit jaar uit én weer in de kom geschoten, zeurde flink. ,,Dat zal ik nog wel een aantal dagen voelen.” Bovendien waren er vraagtekens. Hoe kon het dat hij de ballen nu toch allemaal zó slecht had geraakt? Enkele keren had hij in het veld vertwijfeld naar zijn hoofd gegrepen. Wat was er mis met hem? Wat was er mis met zijn ploeggenoten? En, komt dat weer goed?

Clasie: speler van Oranje, nadrukkelijk in beeld bij Fiorentina, in een roes met zijn zich al even stormachtig ontwikkelende leeftijdsgenootjes. Die Clasie zakte door de ondergrens. En met hem heel Feyenoord.

Met elf Nederlanders in de basisopstelling werd duidelijk dat wel heel veel van die ene Italiaan moet komen. Het ontbreken van de geschorste Graziano Pellè legde de onvolwassenheid van het huidige Feyenoord bloot. ,,Als team hebben we gefaald, we waren niet eens een team. Het ontbrak aan alles. We waren slordig, niet scherp, wonnen geen duel. Heerenveen was feller, niemand durfde.” Onder aanvoering van schoffelaar Joey van den Berg en kunstenaar Filip Djuricic speelde Heerenveen met Feyenoord. Vlak voor tijd velden Alfred Finnbogason en Yassine El Ghanassy het vonnis.

Excuses zocht Clasie niet. Dat het ritme hinderlijk onderbroken was door een interlandweek, wilde Clasie niet aanvoeren. Tuurlijk had het voor een andere mindset gezorgd. ,,Maar ik kan er niet vermoeid van zijn geraakt.” Zowel tegen Estland als Roemenië viel Clasie in de slotfase in, er stond al niets meer op het spel. Toch had het er alle schijn van dat de jonge Feyenoorders moe waren na het weekje met Van Persie en co.

De gesprekken dan over zijn mogelijke overgang naar Fiorentina? Allicht dat ze door Clasie’s hoofd spoken, maar Clasie zegt dat het geen invloed heeft. ,,Ik ga er pas na het seizoen over nadenken, wil me nu volledig op Feyenoord richten.” Dat Ronald Koeman zijn jonge spelers adviseert nog minimaal een seizoen te blijven, is dan misschien eigenbelang, de trainer heeft wel gelijk. Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena en Bruno Martins Indi hadden zaterdag allen een mindere dag, Stefan de Vrij maakte ook een domme fout waardoor het 2-0 werd. De indrukken van de laatste weken, waarbij het wel leek of het leven één lange vrolijke, door een dik olifantje geleide polonaise was, hebben er allicht harder ingehakt dan een ieder voor mogelijk hield.

Feyenoord, Clasie incluis, was zaterdag bovendien compleet ideeloos. Begonnen met twee spitsen, moest Lex Immers al snel inschuiven. Na zijn wegvallen met een enkelblessure werd Schaken naar de punt van de aanval gedirigeerd. Het waren de opties die Koeman vooraf had bedacht, het bleek niet te werken. Clasie: ,,We hadden geen plan a, geen plan b en ook geen plan c. Tuurlijk misten we een aanspeelpunt, een man die de ballen neerlegt voor je, of goed vasthoudt. Een man die je met een lange bal aan kunt spelen, als je het even niet meer weet….”

Voor de kranten van De Persdienst. Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2013

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s