FC Twente raakt niet meer van zijn stuk

TrouwEdward Swier Media is in de maand augustus weer aan de slag gegaan voor dagblad Trouw. In januari, enkele weken nadat Edward voor zichzelf was begonnen, leverde hij enkele verhalen voor de krant. Recent zijn de banden aangehaald. Op 31 augustus bezoekt Edward de jubileumwedstrijd van het 100-jarige PSV. Op 25 augustus maakte hij een verhaal over de competitiestart van FC Twente.

ARNHEM – Ze raken in Enschede niet meer zo snel van hun stuk. FC Twente is bezig met een flinke bezuinigingsronde, die ook nog eens tot verjonging leidt. Dat proces zorgt voor een heel wat betere sfeer in de kleedkamer. Daar verandert een 1-0-nederlaag bij Vitesse weinig aan.
De laatste competitienederlaag van FC Twente dateerde van 10 maart, ook toen werd van Vitesse verloren. Twee weken ervoor was Steve McClaren vertrokken, Alfred Schreuder had even nodig het elftal naar zijn hand te zetten. Na een drukke zomer staat er een selectie naar zijn idee. Dat bleek in Arnhem – de duels met Feyenoord (1-4) en FC Utrecht (6-0) werden wél ruim gewonnen – geen garantie voor winst. Mike Havenaar was matchwinnaar namens Vitesse. Twentenaren Dusan Tadic, Felipe Gutierrez, Kyle Ebecilio en met name spits Luc Castaignos hadden hun dag niet.
,,Maar dat ga ik Luc niet verwijten”, zei Michel Jansen, de man met de trainerspapieren bij FC Twente. ,,Luc stort zich er, net als de rest, met volle overgave in. Ik houd er niet van mijn spelers op één wedstrijd af te rekenen. We willen bij de eerste zes eindigen, dat blijft gewoon staan.”
In de Twentse Courant Tubantia gaf aanvoerder Rasmus Bengtsson zaterdag aan dat de sfeer bij de club flink veranderd is. In positieve zin. ,,Het is totaal anders dan vorig jaar. Iedereen is hetzelfde nu.” Vorig seizoen keek iedereen naar Leroy Fer en Nacer Chadli, werden de twee geacht iedereen op sleeptouw te nemen. Fer was bovendien sfeerbepalend. Dat zijn transfer naar Everton afketste, zorgde voor veel chagrijn bij de middenvelder. Castaignos: ,,Feit is dat nu jong talent het mag laten zien.”
Sinds het kampioensjaar 2010 leken de bomen tot in de hemel te groeien, er werden grote investeringen in stadion en spelers gedaan. De club leefde echter op te grote voet. Vertrek van grootverdieners Chadli, Fer, Douglas en Mihaylov was feitelijk noodzakelijk, om de peperdure hypotheek af te kunnen lossen.
De uittocht staat niet op zich. Er is ook nog de trainersklucht, waarover de belangenvereniging CBV (Coaches Betaald Voetbal) een boze brief opstelde. Jansen wordt als stroman van Alfred Schreuder gezien. En niet onterecht. De ongediplomeerde Schreuder laat in woord en gebaar langs de lijn duidelijk blijken wie de lijnen uitzet. Jansen doet echter de persconferenties en schijnt daarmee ‘de baas’ te zijn. ,,Voor ons gevoel houden we ons aan de regels van de KNVB. We benutten ieders specifieke kracht optimaal. Alfreds kracht ligt in het veldwerk, ik ben er weer voor andere zaken.”
Dat de Openbaar Aanklager van de KNVB onderzoekt of FC Twente bestraft moet worden voor het gigantische spandoek dat vorige week werd ontrold, haalt Jansen evenmin uit het evenwicht. ‘Hasj, Coke en Pillen, zo gaan wij zondags op pad’ meldde Vak P op een dundoek. ,,Wat mij betreft is dat een ludiek verhaal. Dit speelt bij ons in de regio helemaal niet, is meer iets voor de rest van Nederland. Die leus bestaat al een jaar of 25. Het is ook echt niet zo dat al onze fans die ongein echt doen, en ik geloof ook niet dat anderen erdoor op een idee worden gebracht.”
De suggestie dat de kwesties hun weerslag op het spel hebben, lacht Jansen weg. Wel is hij heel benieuwd hoe ‘zijn’ elftal de komende dagen omgaat met de sportieve tegenslag. ,,Hoe reageert een jonge groep op een nederlaag, dat is de vraag die me nu al bezighoudt.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s