Zelfs steppen blijkt rock & roll

IMG_4117Steppen. Dat is nu niet bepaald rock & roll. Maar, daar blijken we ons in te vergissen. Herman Brood deed het immers ook. In zijn traditie maken we een rondje op de step, door Broods geboorteplaats Zwolle.

Herman Brood, artistiek multi-talent maar dwars als het op leren aankwam, had geen rijbewijs. Dat was misschien maar beter ook. Vaker wel dan niet verkeerde hij onder invloed, van drank en drugs. Op de step kon Brood heel wat minder kwaad, was hij hooguit een gevaar voor zichzelf.
In het behoudende Zwolle raakten ze door de jaren gewend aan de ‘vreemde vogel’, al was er zelfs tot ver na zijn dood in 2001 discussie op welke manier de muzikant en schilder moest worden herdacht. Een borstbeeld op het Grote Kerkplein, voor het stadhuis, was te omstreden voor de brave burgers en hun stadsbestuur. ,,Ik kom uut Zwolle, vette pech”, zei Brood zelf over zijn moeizame relatie met zijn geboortestad.
Zwolle durft nu meer. De recente uitbreiding van Museum de Fundatie geeft daar blijk van. Op het klassieke gebouw is een betoverende, hypermoderne koepel gebouwd. Er lijkt zojuist een zeppelin of ufo geland. Brood had het allicht prachtig gevonden.
IMG_4126We komen langs De Fundatie tijdens onze steproute door het centrum. De toer werd bedacht door Henk van Voorneveld van MarketingOost, verantwoordelijk voor de toeristische ontwikkeling in Overijssel. In Broods biografie wordt uitgebreid over diens steptochten door Zwolle verhaald. Voor ‘Broodje Gezond’ maakte hij met vriend Bart Chabot een ‘sentimental journey’ door Zwolle, dat moesten anderen ook kunnen beleven.
Van Voorneveld helpt ons even op weg. Bij Scholten Tweewielers, schuin tegenover het stadhuis, halen we onze steps op. Meteen ook laat hij een prachtig, leegstaand pand, De Weeme, zien. Hier zou een heuse Brood Experience moeten verrijzen. De tijd zit echter niet mee. Weliswaar is er nog altijd aandacht voor Brood, en wordt hij ook in de stad meer en meer gewaardeerd als kunstenaar, de economische situatie staat nieuwe initiatieven in de weg. Van Voorneveld: ,,De plannen zijn niet concreet, maar zullen wat mij betreft nooit in de onderste la verdwijnen.”
IMG_4106Dan maar op pad. We zoeken ons ritme, laten de benen spreken. En glijden in hoog tempo langs de diverse ‘pleisterplaatsen’ van Brood. We komen – mede dankzij de handige kaart in het speciaal voor de steproute vervaardigde boekje – langs De Sassenpoort en De Peperbus, monumenten uit de Zwolse historie. We passeren bovendien de scholen waar Herman vanaf getrapt werd. En het belastingkantoor. Daar mocht Brood zijn schulden met kunstwerken afbetalen.
Na een half uurtje steppen worden we bij café Stroomberg met open armen ontvangen. De eigenaar ziet ons al van een eindje aankomen, en heeft – maar dat is natuurlijk niet raar op onze stepjes – direct door waarvoor we komen. Hij verontschuldigt zich, het terras zit vol. Heel gezellig vinden wij. Zeker als er speciaal voor ons een extra plekje wordt gecreëerd en we – het is maar net na het middaguur – al snel aan de Cointreau zitten. In de geest van Brood.
Hier kwam Herman al als kleine jongen, met zijn vader. Ze keken er naar voetbalwedstrijden. Later frequenteerde Brood de zaak ook. ,,Dan kwam-ie aan, vaak had hij geen drank meer nodig, met een papegaai op zijn schouder.”
IMG_4155De Zwolse horeca kende Brood goed. In tal van cafés betaalde hij zijn rekeningen met tekeningen, schetsen of schilderijen. Bij Hotel Wientjes is onlangs, na een ingrijpende renovatie, de speciale Broodsuite helaas gesneuveld. Zelf had Brood een haat-liefdeverhouding met het hotel. Hij verbleef er graag, maar maakte het soms te bont. Zo werd hem tijdelijk de toegang ontzegd toen hij na een lange nacht net iets teveel injectiespuiten had laten rondslingeren.
Het borstbeeld van Brood is momenteel ook uit het straatbeeld verdwenen. Dat is meer dan jammer. Het Zwolse poppodium Hedon, waar wel plek voor een buste was, wordt momenteel verbouwd. Ivo de Lange van IQ Kunstuitleen, beschermer van Broods erfgoed, vond het te link worden. Angst voor stropers, op jacht naar kostbare metalen of Brood-souvenirs, maakte dat de buste nu in zijn galerie aan de Marsweg, een eindje weg van de Zwolse binnenstad, staat. Het is een hele rit op de step. Brood zou allicht twee of drie serieuze drinkpauzes hebben ingelast.

Het Herman Brood Steparrangement is te boeken bij de VVV in Zwolle. Naast de step en een handige, informatieve routegids krijgt u een bon voor een kopje koffie met Cointreau bij café Stroomberg. De route is zes dagen in de week te maken, niet op zondag. Prijs 19,75 euro per persoon. Minimaal 2, maximaal 20 personen. Zie http://www.overijsseltrips.nl

Dit verhaal verscheen deze zomer in de kranten van HDC en Wegener (zie pdf): Steppen in Zwolle (Brood)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Reisverhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s