Emotionele avond voor Feyenoord

feyenoordZijn afwezigheid in Almelo werd gevoeld. De naam van Feyenoord-trainer Ronald Koeman lag woensdagavond in het Polman-stadion op ieders lippen. Terwijl zijn team trachtte de laatste acht in het KNVB-bekertoernooi te halen, kreeg Koeman het verlies van zijn vader voor de kiezen. Dat de Rotterdammers, na strafschoppen, van Heracles wonnen, kon hem voor deze keer gestolen worden. De dvd zal hij later ook met weinig plezier terugkijken.

Zonder eigen fans én zonder hoofdcoach beleefde de selectie van Feyenoord een emotioneel lastige en sportief nog veel minder eenvoudige avond in Almelo. De bekerwedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Martin Koeman (75), die net als zijn zoons Erwin en Ronald voor Oranje uitkwam en na zijn carrière het trainersvak inging.

Koeman senior werd zondag getroffen door een hartstilstand, sindsdien lag hij in coma. Zoon Ronald verzorgde in het begin van de week weliswaar nog de training in Rotterdam, er was gisteren wel al besloten dat hij bij de wedstrijd in Almelo zou ontbreken. Juist toen de Feyenoord-bus bij het Polman-stadion arriveerde, werd via Twitter bekend dat Koeman senior was overleden. In de kleedkamer werden de spelers op de hoogte gebracht van het persoonlijke verlies in de familie van hun trainer. Direct daarna werd besloten dat er een minuut stilte in acht zou worden genomen. De Rotterdammers speelden bovendien met rouwbanden. Er hing in het stadion een groot spandoek waarop de familie Koeman sterkte werd toegewenst.

Onder leiding van Koemans assistenten Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel maakte Feyenoord een sterke start op het kunstgras in Almelo. Na twaalf minuten draaide Pellè, met ex-Feyenoorder Bart Schenkeveld in de rug, met zijn linker de bal fraai langs Remko Pasveer. De Rotterdamers vielen daarna ver terug. Niet alleen bleef de 0-2 uit – een kopbal van Stefan de Vrij werd door Pasveer uit de kruising getikt –, het werd bovendien nog voor er een half uur verstreken was alweer 1-1. Bryan Linssen maakte dat De Vrij en Joris Mathijsen er niet goed uitzagen. De tweede helft was van een belabberd niveau. Mark Uth kreeg een tweetal kansen voor Heracles, maar het futloze Feyenoord kwam pas in blessuretijd weer in de buurt van Pasveer. Schaken kon een verlenging niet voorkomen. In het extra half uur kreeg Stefan de Vrij zijn tweede gele kaart, maar het statische evenwicht werd nauwelijks verbroken. Vanaf de strafschopstip was Feyenoord echter foutloos, Ben Rienstra miste de zesde strafschop van Heracles.

Zodoende bleef Feyenoord uitschakeling bespaard. Het leidde tot euforie bij een klein deel van de 6000 aanwezigen. Officieel ontbraken in het Polman-stadion Feyenoord-fans. Voor het duel was de tijd- en geldverslindende buscombi verplicht gesteld. Feyenoord voelde daar niks voor en besloot geen kaarten voor het duel af te nemen. Her en der in het stadion zaten echter wel bijna tweehonderd Feyenoord-fans. Zij hadden tickets weten te bemachtigen en maakten het de stewards en politie knap lastig om de orde te bewaken. Na de 0-1 werd groen vuurwerk afgestoken, hetgeen tot onrust op de tribune leidde. Later normaliseerde de situatie. Allicht was het handiger geweest de toch binnengekomen Feyenoord-fans in het lege uitvak te plaatsen.

Alsof de situatie niet al triest genoeg was, werd Ronald Koeman woensdagavond ongewild ook nog het lijdend voorwerp van een nogal ongelukkig getimed persbericht van KNVB-directeur Bert van Oostveen. Die vond het nodig via de media in te gaan op de aanstelling van de volgende bondscoach. Volgens Van Oostveen bewandelde de KNVB ,,de Koninklijke route” en nam het ,,de gepaste zorgvuldigheid in acht.” De directeur betaald voetbal zei tot januari geen namen te noemen, maar had in de media recent ,,complottheorieën en feitelijke onjuistheden voorbij zien komen en zag zich genoodzaakt” te reageren. ,,De gesuggereerde theorieën vind ik bijzonder hinderlijk en verbazen mij ten zeerste. En laat ik helder zijn: het beeld zoals nu geschetst is absoluut onjuist. De KNVB heeft nimmer het initiatief genomen met Ronald Koeman of zijn zaakwaarnemer over een eventueel bondscoachschap te praten.”

Om die uitlatingen te doen op het moment dat de KNVB wist dat Koeman senior in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, is op zijn zachtst gezegd ‘niet kies’.

Dit verhaal stond donderdag 19 december 2013 in de kranten van De Persdienst

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Edward Swier Media, Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s