Softbalsters Nederland zoeken steun ‘geloofsgenoten’ op WK in eigen land

DagmarBloeming2Ze willen het liefst alleen aan softbal denken. Maar met het spookbeeld voor ogen dat straks mogelijk de financiële basis wegvalt voor hun professionele benadering van de sport, blijkt het toch lastig presteren. De Nederlandse softbalsters staan zodoende, na de eerste drie duels op het WK in eigen land, al met de rug tegen de muur. Daar deed zelfs een 8-1-zege op Italië niets aan af.

Door Edward Swier

Er zijn dingen die bondscoach Craig Montvidas allang niet meer hoeft te zeggen tijdens de wedstrijdbespreking. ,,Die meiden kennen van elk duel het belang.” Het is feitelijk al jaren niet anders.
Sinds softbal in 2009 door het IOC van het olympisch programma werd gehaald, moeten de Nederlandse vrouwen. Drie keer werden ze Europees kampioen. Natuurlijk, omdat ze het wilden. Maar vooral ook omdat het moest. Anders zou de geldkraan van NOC*NSF worden dichtgedraaid. Nu zouden ze liefst genieten van een WK in eigen land. Het eerste op Europese bodem. Iets om trots op te zijn.
Maar ze spelen de wereldtitelstrijd in Haarlem met een zware rugzak op. Oranje moet vijfde worden, willen ze de steun vanaf Papendal behouden en niet terugvallen in de rangen van andere sporten in de marge. ,,Dan gaan we echt terug in de tijd”, aldus Montvidas. ,,Dan zal softbal in Nederland op zijn gat komen te liggen”, voegt aanvoerster Saskia Kosterink (foto) toe. ,,Iedereen beseft dat we die topvijf eigenlijk echt móeten halen.”
SaskiaKosterink2Het is een hele last. Het voelt niet fijn om onbegrepen te zijn. Kosterink, één van de drie Nederlandse speelsters die er op het laatste olympische toernooi (Peking 2008) nog bij was, is dolgelukkig in Haarlem eindelijk eens onder gelijkgestemden te zijn. ,,Die volle tribunes, dat is geweldig. Je weet niet half hoe fijn het is als er zoveel mensen achter je staan.”
Eerst was er het IOC dat softbal van het olympisch programma verwijderde, daarna deed NOC*NSF zijn uiterste best de toelage terug te schroeven. Dat de NOS voor dit weekeinde nog niet met een cameraploeg in Haarlem was gesignaleerd, stak ook een beetje. De Nederlandse softbalsters hebben het idee dat vrijwel iedereen toch op zijn minst een beetje tegen ze is. ,,We hebben de afgelopen zes jaar net even teveel tegenslagen gehad.”
Dat zich afgelopen winter opeens een sponsor aandiende, zorgde volgens Montvidas dan ook voor een enorme boost. Niet alleen de centen van postbedrijf Sandd waren welkom, maar vooral de plotse aandacht van een serieus bedrijf deed goed. Montvidas: ,,Dat was wel het allerbelangrijkste. Dat er eindelijk weer iemand was die in ze geloofde.”
Niets liever willen de Nederlandse softbalsters een ieder die hen steunt terugbetalen. Vooralsnog valt dat niet mee. Vrijdagavond op de openingsavond van het WK ging Nederland voor zo’n vierduizend kijkers in sneltreinvaart onderuit tegen de VS. In vier innings was het bekeken: 10-0. Zaterdag werd een eender resultaat geboekt. Echter, de 5-4-nederlaag tegen Taiwan kreeg pas na liefst 11 innings zijn beslag. Drieënhalf uur softballen, voor niks.
Tot twee keer toe werd in de tie-break een voorsprong genomen. Eerst werd het 2-1, daarna zelfs 4-2. Kosterink: ,,Twee keer scoren in tie-break, een verzekeringsrun maken, dat is meestal voldoende.” Maar pitcher Dagmar Bloeming (eerste foto) was op, kon de klus net niet afmaken. In de elfde slagbeurt ging het uiteindelijk mis. Bondscoach Montvidas (foto) wist het meteen: ,,Nu moeten we vier van de vijf resterende wedstrijden winnen.”
CraigMontvidas3Zaterdagavond had hij geen woorden meer vuil gemaakt aan de nederlaag. ,,Het gaat er nu niet om wat je zegt, maar wat je niet zegt.” Gistermorgen was de bespreking begonnen met een korte terugblik. ,,Er waren ook genoeg positieve dingen om op terug te kijken.”
Vervolgens draaide alles erom van Italië te winnen. Dat moest. En lukte, tussen de buien door: 8-1 in slechts 5 innings. ,,We waren agressief, konden Italië meteen onder druk zetten. We hebben alles nu nog in eigen hand, zijn weer in de running.”

Resterende programma

Om uitzicht te houden op een plek bij de eerste 5 – de minimale eis van NOC*NSF om de A-status niet kwijt te raken – dient Oranje van de resterende vier duels er minimaal drie winnen. Botswana (donderdag) en Groot-Brittannië (woensdag) mogen geen problemen opleveren, Australië lijkt op voorhand te sterk. ,,Dat is de nummer drie van de wereld. We zullen echter vechten voor een goed resultaat”, aldus bondscoach Craig Montvidas over de wedstrijd van komende avond. Met name de confrontatie van dinsdagavond met de Dominiciaanse Republiek, aanvang 20.00 uur, lijkt cruciaal.

Dit verhaal verscheen maandag 18 augustus in diverse kranten van De Persdienst. De foto’s zijn tijdens de wedstrijd Nederland-Taiwan gemaakt door Suzanne Laman.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Edward Swier Media, Olympische Spelen, Softbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s